Thursday, 27 December 2018

TOKYO - SAPPORO - Day 7 - Asahiyama Zoo

Dah hari ke 4 kami di Sapporo...

Sebenarnya perjalanan dan aktiviti di Sapporo, aku tak rancang betul2 sebabnya kami plan nak berada di Sapporo sahaja dan lebih kepada ikut rentak hati. Kalo sempat, kami pergi... konsep gitu.

Mula-mula nak pergi Zoo ni dengan bas Chuo yang buat trip pergi balik Sapporo ke Zoo Asahiyama. Bayaran dalam 4900 Yen. Kami dah susah payah mencari kaunter tiket bas Chuo ni yang terletak di Esta Building...., pening berbelit gak mencarinya. Bila dah jumpa, tiketnya dah habis untuk perjalanan esok...

So, kami pun balik rumah dengan hampa. Google info lain yang JR ada menyediakan train ke bandar Asahikawa, dan kemudian ada shuttle bus ke zoo drp stesen keretapi tersebut. Tapi harganya 19950 yen untuk kami bertiga, dengan reserved seat masa pergi dan tiket bas return ke zoo drp stesen Asahikawa. Perjalanannya makan masa 1.5 jam. Walaupun lebih mahal naik train, tapi perjalanan lebih relax dan sekejap. Kalau naik bas, perjalanan adalah 3 jam sehala. Pemandangan di sepanjang perjalanan juga cantik.

Kami hanya beli tiket keretapi pada pagi tersebut sahaja. Beli di machine tiket stesen JR Sapporo.
Kami naik keretapi dalam pukul 7.30 pg.

Pagi ni sangat sejuk dengan salji yang lebat turun... sampai terfikir ada ke orang pergi zoo dalam cuaca macam ni... menghala ke tengahri, salji mula reda tetapi sebelum kami balik, salji lebat semula...









Dalam train menghala ke Utara Hokkaido menuju bandar Asahikawa... naik train lebih cepat sampai...

Pemandangan di luar... bumi Hokkaido diselaputi salji...



Di Bus stop stesen JR Asahikawa.... Menunggu bas ke Asahiyama Zoo... Bas dah sampai...

Penguin nya besar2...

Tarikan utamanya adalah Penguin Parade...











Semakin dah ke petang, salji makin lebat turun...

Ini lah uniknya Zoo Asahiyama..., melawat zoo dalam salji... ;) Kawasannya pun tidak terlalu besar dan ada kemudahan lain untuk makan dan berlindung jika keadaan terlalu sejuk.


4 comments:

  1. Hi menarik content. lets blogwalking and click ads. done follow u, follow me back http://acuyuhan.blogspot.com/ . thanks

    ReplyDelete
  2. I am Waris from Trazy, an online travel booking platform exclusively focused on Korea and currently expanding its service to Thailand.

    We are currently looking for travel bloggers who have quality content on destinations in Thailand or Korea, hoping to collaborate and grow together.
    We run a commission based affiliate program and exclusively work with our affiliates for sponsorship, too.

    You can easily sign up at https://www.trazy.com/affiliate. Also, feel free to ask me any questions about the affiliate program. You can contact me at trazycrew@trazy.com. I would be happy to give you more details!

    Thank you!
    Waris

    ReplyDelete
  3. If you're looking to lose weight then you have to start following this totally brand new personalized keto meal plan diet.

    To create this keto diet service, licensed nutritionists, fitness trainers, and chefs have joined together to develop keto meal plans that are efficient, suitable, price-efficient, and enjoyable.

    From their launch in January 2019, 100's of clients have already transformed their figure and health with the benefits a great keto meal plan diet can provide.

    Speaking of benefits: in this link, you'll discover eight scientifically-confirmed ones offered by the keto meal plan diet.

    ReplyDelete
  4. In this fashion my buddy Wesley Virgin's report starts in this SHOCKING and controversial video.

    As a matter of fact, Wesley was in the army-and soon after leaving-he discovered hidden, "mind control" secrets that the CIA and others used to get everything they want.

    As it turns out, these are the exact same SECRETS many famous people (especially those who "became famous out of nothing") and top business people used to become rich and successful.

    You probably know how you only use 10% of your brain.

    That's because the majority of your BRAINPOWER is UNTAPPED.

    Maybe that thought has even taken place INSIDE OF YOUR very own mind... as it did in my good friend Wesley Virgin's mind around seven years back, while driving an unlicensed, beat-up trash bucket of a vehicle without a license and $3 on his bank card.

    "I'm so fed up with going through life paycheck to paycheck! Why can't I turn myself successful?"

    You've taken part in those types of questions, am I right?

    Your success story is waiting to be written. All you need is to believe in YOURSELF.

    CLICK HERE TO LEARN WESLEY'S METHOD

    ReplyDelete