Thursday, 27 December 2018

TOKYO - SAPPORO - Day 7 - Asahiyama Zoo

Dah hari ke 4 kami di Sapporo...

Sebenarnya perjalanan dan aktiviti di Sapporo, aku tak rancang betul2 sebabnya kami plan nak berada di Sapporo sahaja dan lebih kepada ikut rentak hati. Kalo sempat, kami pergi... konsep gitu.

Mula-mula nak pergi Zoo ni dengan bas Chuo yang buat trip pergi balik Sapporo ke Zoo Asahiyama. Bayaran dalam 4900 Yen. Kami dah susah payah mencari kaunter tiket bas Chuo ni yang terletak di Esta Building...., pening berbelit gak mencarinya. Bila dah jumpa, tiketnya dah habis untuk perjalanan esok...

So, kami pun balik rumah dengan hampa. Google info lain yang JR ada menyediakan train ke bandar Asahikawa, dan kemudian ada shuttle bus ke zoo drp stesen keretapi tersebut. Tapi harganya 19950 yen untuk kami bertiga, dengan reserved seat masa pergi dan tiket bas return ke zoo drp stesen Asahikawa. Perjalanannya makan masa 1.5 jam. Walaupun lebih mahal naik train, tapi perjalanan lebih relax dan sekejap. Kalau naik bas, perjalanan adalah 3 jam sehala. Pemandangan di sepanjang perjalanan juga cantik.

Kami hanya beli tiket keretapi pada pagi tersebut sahaja. Beli di machine tiket stesen JR Sapporo.
Kami naik keretapi dalam pukul 7.30 pg.

Pagi ni sangat sejuk dengan salji yang lebat turun... sampai terfikir ada ke orang pergi zoo dalam cuaca macam ni... menghala ke tengahri, salji mula reda tetapi sebelum kami balik, salji lebat semula...









Dalam train menghala ke Utara Hokkaido menuju bandar Asahikawa... naik train lebih cepat sampai...

Pemandangan di luar... bumi Hokkaido diselaputi salji...



Di Bus stop stesen JR Asahikawa.... Menunggu bas ke Asahiyama Zoo... Bas dah sampai...

Penguin nya besar2...

Tarikan utamanya adalah Penguin Parade...











Semakin dah ke petang, salji makin lebat turun...

Ini lah uniknya Zoo Asahiyama..., melawat zoo dalam salji... ;) Kawasannya pun tidak terlalu besar dan ada kemudahan lain untuk makan dan berlindung jika keadaan terlalu sejuk.


1 comment:

  1. Hi menarik content. lets blogwalking and click ads. done follow u, follow me back http://acuyuhan.blogspot.com/ . thanks

    ReplyDelete