Friday, 13 December 2019

Iceland the Land of Ice and Fire - Day 3


Kami akan menginap 2 malam di homestay di Stoksyeri ini. Harga untuk 2 malam dalam RM 1000, untuk 4 orang. Ada disediakan dapur umum dan toilet diluar bilik. Makanan semua kami masak dan prepare pagi-pagi sebelum keluar berjalan.

Iceland ni Negara yang sunyi, kedai-kedai pun tak berapa nak ada, kena berkereta jauh sikit baru boleh jumpa kedai. Nasib baik aku bawa bawang, kentang, perencah dan serba sedikit bahan mentah agar mudah untuk masak. Tambahan pula naik Qatar, luggage diberi 30 kg, kalau naik AA, memang berkira lah sikit nak bawa barang2.

Pagi ni kami akan bergerak untuk melawat Golden Circle.

Tempat pertama yang kami terjah ialah Geysir, hot spring...




 




Ramai yang berkerumun di sekeliling mata air untuk mengambil video...

 Dalam perjalanan gigih berhenti untuk berposing dengan cik kuda... baunya, fuhhhhh menyengat hidung... Muka bumi Iceland ni lapang sahaja dengan kurang pokok besar. Suasananya sejauh mata memandang kosong sahaja. Tanahnya kebanyakannya berbonggol-bonggol tandus. Tak macam NZ, yg kehijauan dengan ladang biri-biri.


Destinasi ke dua di Golden circle ialah melawat air terjun Gulfoss.... Tak begitu jauh daripada Geysir.









No comments:

Post a Comment